Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

5 meglepő tény, amit nem tudtál az orchideáról

Az orchideák már ránézésre is szemeket gyönyörködtető kifinomultságot, eleganciát sugároznak. Nem véletlen, hogy igen közkedvelt virággá váltak és szinte lehetetlen velük mellélőni akkor is, ha ajándékba adjuk őket akár virágcsokorba vagy virágboxba illesztve, akár élő virágként. Most elárulunk róluk 5 olyan tényt, amiért az orchidea nálunk is toplistás virágnak számít.

Orchidea

 

1. Több mint 25 000 fajta orchidea létezik

A virágzó növények közül az orchideák családja rendelkezik világon a legtöbb taggal. Egy kivételével (sajnos a jeges Antarktiszon nincsenek számukra megfelelő környezeti feltételek) az összes kontinensen előfordulnak természetesen, és számos formával és mérettel örvendeztetnek minket. Napjainkra az orchidea fajták 99 százaléka már elérhető számunkra, azonban 1 százalékuk gyakorlatilag megközelíthetetlen élőhellyel rendelkezik és még csak nagyok kevesen látták őket.

 

2. Egy kivételével minden színben léteznek

Bármilyen alkalomról legyen szó, biztos, hogy találunk megfelelő színű orchideát, ami tökéletesen közvetíti érzelmeinket. Bár hihetetlenül hangzik, ezek a virágok az összes létező színben - élénk rózsaszíntől kezdve a fehéren át a zöld, de mégaz igen ritka kék virágúig is - megtalálhatóak egyet kivéve: ez a fekete. Előfordulnak olyan fajták is, amelyek többszínű virágokkal gyönyörködtetnek. Ez az egyik oka annak, hogy az orchidea egy megunhatatlan virág, amely otthonunk egyedülálló dísze lehet, de akár egy egzotikus kompozíció értékes tagjaként is megállja helyét.

 

3. Hatalmas a verseny folyik a ritka orchidea fajtákért

Habár széles körben elérhető virágról beszélünk, vannak igen ritka fajták, amelyekért hatalmas verseny folyik a gyűjtők körében és borsos áron kereskednek velük. Ilyen a Kadupul nevű, Sri Lankán honos fajta, amely egy évben mindössze egy alkalommal virágzik. Ráadásul ezt éjszaka teszi, és hajnalra már véget is ér a csoda.

Kadupul orchidea - a legritkább orchidea

 

4. A történelem során sokféle tulajdonsággal ruházták fel a virágot, egyesek egyenesen misztikus növényként tekintettek rá

A hagyományos kínai orvoslásban az orchideát a köhögés és tüdőbetegségek kúrálására használták. Az ókori görögök a férfiassággal, a férfi termékenységgel azonosították, a hiedelem úgy tartotta, hogy ha a nők orchideát esznek, fiút szülnek. Az aztékok vanília orchidea virágából és csokoládéból készült italt ittak, amiről azt tartották, hogy erővel ruházza fel őket. És mi sem tanúskodhatna jobban a fajta egyedülállóságáról, gyönyörűségéről mint a viktoriánusok szokása: gyűjtötték az orchideát és kincsekként állították ki őket.

 

5. A vanília egy orchidea fajta gyümölcse

Igen, jól olvastad: az orchideából származik az a vanília kivonat, amit a süteményekbe teszünk. A kivonatot a Vanilla planifolia nevű orchidea fajból nyerik ki. Ez az egyetlen olyan orchidea fajta, aminek ehető a gyümölcse. Ez tehát azt jelenti, hogy a vanília valójában gyümölcs! Érdekes, ugye?

Nézd meg, hogy szüretelik és dolgozzák fel a vaníliát:

Tartalomhoz tartozó címkék: jó tudni
Álláshirdetés
Blog