Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Virágszabályok: Az etikett színpompás oldala

A megfelelő virág kiválasztása és az átadás módja szimbolikus üzenet, amelynek megfelelő megválogatásával olyan dolgokat is kifejezhetünk, amelyekre a szavak nem lennének megfelelőek – vagy csak szimplán nem jut nekik elég tér vagy lehetőség.

Virágnyelv: nem véletlenül használják ezt a szép kifejezést arra, ha valaki szimbólumokban kíván kommunikálni – hiszen a virágozásnak olyan mély és régi szimbolikája van, amely átivódott már a korai szlengbe, ami idővel köznyelvvé vált. Tudva levő, hogy bizonyos virágoknak önmagában jelentése van, mások pedig csak bizonyos színben hordoznak, sokszor színtől függő, eltérő jelentést. Az alkalmak is sokszor egy-egy virágért kiáltanak – de azt már kevesebben tudják, hogy az átadás módja, a csomagolás és még sok egyéb apróság is komolyan befolyásolhatja az üzenetet. Emellett pedig be kell tartani azokat a protokolláris hagyományokat is, amiket az egyszerűnek nem nevezhető kultúránk kiépített az évszázadok alatt.

A virág alapvetően az udvariasság és a figyelmesség kifejezője - ez igaz minden esetben. Azonban egyes virágoknak külön, csak magukra vonatkozó, széles körben elterjedt jelentésük van, így ezeket ekképp kell alkalmaznunk.

Milyen virágot érdemes adni?

Virágok és jelentésük

A liliom leginkább az ártatlanság jelképe, ám néhol él az a meglátás is, hogy annak elvesztését is szimbolizálja - ugyanis jó egy évszázada ez volt a sokszor bőrbe égetett jele a kurtizánoknak. A közhiedelemben a kacér nő virága.

A vörös rózsa – nyugat-európai kultúrkörben más élénkvörös virágokkal együtt – a szerelem és a vonzódás egyértelmű jelképe. Ezért kifejezetten kerülendő virág üzleti alkalmakkor, illetve bárhol ahol ez félreértést szülhet.

A fehér rózsa a tisztaság és a tágabban vett ártatlanság zászlaja, nagyrabecsülés jeleként is szokták adni. Alternatív értelmezésben a titoktartás és csend megtestesítője, ám ezt általában csak azok tudják, akik tényleg ismerik a virágnyelvet, és az adott, fennálló helyzetet egyaránt.

A sárga rózsa az öröm, a vidámság és egyes felfogásokban az irigység jele, míg a rózsaszín a kecsességet, fiatalságot jelképezi.

A kék szín önmagában a barátság, a bizalom és a hűség kifejezője.

A tulipán szinte összeforrt a nőiesség jelképével, ám a tomboló érzelmeket is szimbolizálja.

A szegfű jelentése kettős: szokás a komoly, érett szerelem virágaként beszélni róla, de szeszélyességet is sokszor azonosítják vele.  

A kála virágnyelven egyszerűen a szépséget jelenti.

Az orchidea a műveltség és az elegancia megtestesítője, illik ekképp is csomagolni, illetve átadni. (további érdekes tényeket olvashatsz az orchideáról ITT)

Gyászhoz kapcsolják a krizantént (ez a német kultúrában a mély tisztelet jele), az őszi rózsát, a liliom-csokrot, és majd minden lila színű virágot – igaz ez utóbbi ellen a lila színt kedvelők egyre hangosabban szólalnak fel.

A kaktusz a tüskésség, szúrósság jelképe, így ilyet csak akkor vigyünk ha tudjuk hogy az illető kifejezetten kedveli őket, vagy épp gyűjtője ezen növényeknek.

Ha csokrot viszünk, akkor azt szokás mondani, hogy 11 szál alatt mindig álljon páratlan számú virágból a csokor, aminek igen érdekes története van. Ennek oka egészen az ókori kultúrákig vezethető vissza, ahol a szimbólumoknak igencsak nagy erőt tulajdonítottak, és ott a páros szám balszerencsét jelentett. Ez a babona átragadt a középkori keresztény kultúrára, ahol a rossz dolgot természetesen a testiséggel azonosították (és 10-en túl csak kevesen számoltak el), ezért tartják azt manapság, hogy a 11 alatti páros számú virág közelebbi kapcsolatra utal. Ha a csokrunk nem csak egy fajta virágból áll, akkor ügyeljünk a megfelelő színharmóniára, mind a csokor megválasztásánál, mind a zöldek, illetve a csomagolóanyag esetén.

 

A megfelelő virág kiválasztása és az átadás

Hacsak nem vagyunk nagyon jártasak a témában a virágüzletben, mindig mondjuk el, hogy milyen alkalomból és kinek lesz a virág, így a szakképzett eladó tud nekünk segíteni a megfelelő virág(ok) kiválasztásában. Igyekezzünk évszaknak megfelelő virágokat választani, és nem árt tájékozódnunk arról, hogy a célszemélyek közt mennyire üti fel a fejét a pollenallergia. Kis szirmú virágot maximum gyermek születésekor, illetve keresztelőre válasszunk, üzleti tárgyalás esetén pedig arra is figyelnünk kell, hogy az erős illat ne vonja el a figyelmet a fontosabb dolgokról. Aranyszabály, hogy cserepes virágot főleg közelebbi hozzátartozónak, barátnak veszünk, semmint a hivatalos életben - de ha mégis, azt minden esetben futárral és nem személyesen adjuk át, kis üdvözlőkártya kíséretében, amely nem hátrány ha személyre szóló üzenetet is tartalmaz.

Alapvető szabályok közé tartozik, hogy ha egyetlen szál virágot viszünk, akkor az mindig legyen hosszúszárú. A virág amit vagy amiket választunk sose legyen bágyadt, bimbódzó - kivéve a szegfűt - mert azok nagy valószínűséggel később sem fognak magukhoz térni. A dróttal kitámasztott virágtól sem számíthatunk tartósságra, így ha lehet azokat is kerüljük. Ha csomagolásként celofánon kívül bármi mást kértünk - például selyempapírt - akkor azt átadás előtt távolítsuk el, a celofán az egyetlen, ami maradhat átadáskor is. Mindig bal kézzel, felfelé nyújtsuk át a virágot - pár kedves szó kíséretében - hogy a jobb kéz megmaradjon üdvözlése. Ha többen vagyunk a fogadóbizottságból, akkor a virágot mindig a legidősebb úr nyújtja át. A virágot fogadó személynek természetesen illik a virágot azonnal vízbe tenni, amennyiben ez módjában áll.

Érdemes a helyszíneket és az időpontokat is figyelembe venni a megfelelő virág vagy csokor kiválasztásánál. Egy pályaudvaron búcsúzáskor átadott egy szál virág még belefér, de gondoljunk bele, hogy mekkora macera lenne valakinek egy egész csokorral megtennie egy hosszú, és általában helyszűkében lévő vonat utat a poggyászokkal együtt. Repülővel érkező utasok ezért nem is visznek virágot, de fogadásukkor - főleg a nőknek - érdemes kedveskedni egy-egy szállal, ezért a jó PR-os mindig tudja, hogy merre vannak az éjjel-nappal nyitva tartó virágüzletek.

 

Egyéb szokások

Nyugat-Európa nagy részében egyenesen elvárás, hogy ha meghívnak vendégségbe, akkor a háziasszonynak illik virágcsokorral kedveskedni. Ezt nem kötelező nekünk vinnünk - hiszen a vendégek fogadásakor nem tudna mit kezdeni a hirtelen megjelenő sok csokorral - nyugodtan küldhetjük futárral. Ha aznap el is felejtjük, akkor sem vagyunk nagy bajban, hiszen másnap küldhetünk köszönő csokrot, ez is egy nagyon tiszteletteljes eljárás.

Egyre inkább elfogadott dolog férfiaknak is virágokat küldeni – főleg a lángra kapó gender-egyenlőség fejében – így ettől se ijedjünk meg. A legényrózsa, a kardvirág, és a kakastaréj mind ideális választás férfiak részére, de ott van az igen mutatós díszdohány is.

Tárgyalások esetén egyre többször ikebana csinosítja a tárgyalóasztalt – arra azért figyeljünk, hogy ne túl nagy példányt válasszunk, hogy a beszélgetőpartnerek gond nélkül tudjanak egymásra nézni kommunikáció közben.

Ha ezeket a szabályokat megfogadjuk, akkor a virág értékes sokatmondó ajándék lehet, amelyet mindenki szívesen fogad majd.

Tartalomhoz tartozó címkék: jó tudni