Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Március 8: Nemzetközi Nőnap, ami a nők elismeréséről szól

Több mint 100 éve ünnepeljük a nemzetközi nőnapot, amivel eredetileg arra az évszázados harca emlékezünk, amit a nők az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Honnan is ered a Nőnap?

A nőnap eredete még bőven a világháborúk előtti évekre nyúlik vissza: a XX. század elején, 1909-ben tartották meg az Egyesült Államokban az első nőnapot, ekkor még február 28-án. A következő évben a Koppenhágában rendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson vetődött fel a gondolat, hogy minden évben kellene nőnapot tartani a női választójog jegyében, a kezdeményezés hatására 1911-ben Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is megtartották a nőnapot – érdekesség, hogy Svájc, a nyugati demokráciák közül utolsóként, csak 1971-ben adott választójogot a női állampolgárainak. 1913-14-ben a nemzetközi nőnap az I. világháború elleni tüntetések részévé vált, majd 1917. március 8-án Oroszországban vonultak a nők utcára demonstrálni békéért és élelemért, négy nappal később pedig a cár lemondott, az ideiglenes kormány a nőknek szavazati jogot biztosított – ezután a sikeres megmozdulás után a világ legtöbb országában március 8-át ismerték el nemzetközi nőnapként.

Magyarországon először 1913-ban tartották meg a nőnapot, ekkor röplapokat osztogattak, amelyeken a nők egyenlőségét hangsúlyozták. Egy évvel később már országos rendezvényeket is szerveztek ehhez kapcsolódóan.
 

„Boldog Nőnapot!”

A nők iránti tisztelet és megbecsülés jelképeként a legáltalánosabb kifejezési mód a virágajándékozás. De hogyan is illik ma köszönteni egy nőt ebből az alkalomból, milyen virágot ajándékozzunk nőnapra? Először is nem mindegy, kinek adjuk a virágot: kolléganőnek, hozzátartozónak, vagy a párunknak?
A fehér rózsa a nagyrabecsülés jele, míg az orchidea egyenlő a műveltséggel, az eleganciával. De jó választás lehet egy csokor csodálatos gerbera szalaggal átkötve, vagy tulipánok, amelyek a boldogság színeiben pompáznak. A klasszikus elegancia jegyében a rózsák és az orchideák tökéletes párost alkotnak, míg
néhány szál frézia egy kis zölddel kísérve igazi ékszerdobozt tud alkotni! Milyen szerencse, hogy a koratavaszi időszakban már egyre több, egyre szebb virágcsokor közül válogathatunk!

Ha csupán egy-egy szál virágot adunk, akkor ügyeljünk arra, hogy annak hosszú maradjon a szára, ám ha csokor mellett döntünk, számoljunk: 11 szál alatt mindig páratlan számú virágot kérjünk! Ennek az oka az ókori kultúrkörben keresendő, ahol is a páros szám balszerencsét jelentett.
Bár a férfiak hajlamosak az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, érdemes nem munka után kapkodva berohanni egy virágboltba, hiszen az abszolút slágert, a virágboxot érdemes megrendelni, hogy biztosan olyan színű és hangulatú dobozt sikerüljön beszerezni, amivel örömöt lehet szerezni! A virágdobozokba elsősorban rózsák kerülnek, de lehet kérni vegyeset is, amiben rózsát és alstromeriát, vagyis inkaliliomot teszünk. A megszokott körformához képest akár pillangó alakú dobozban is elkészítjük a nőnapi virágboxot, ezzel egyedivé téve a jeles ünnepre az ajándékot.
 

Így add át a nőnapi virágot

Ahogy azt már említettük, az egy szál virág mindig hosszúszárú legyen! Ha pedig nem kértünk díszcsomagolást, akkor ne úgy adjuk át a virágot, ahogyan azt elhoztuk, így például a selyempapírt is vegyük le róla átadás előtt – jó tudni, hogy a celofán az egyetlen, ami maradhat ilyenkor! Talán kevesen tudják, de virágot mindig úgy adjunk át, hogy azt felfele tartsuk, és bal kézzel fogjuk.
 

Egyedi nőnapi ajándék

A nőnapi virágátadás (és tulajdonképpen bármilyen alkalom, amikor virágot adunk valakinek) attól lesz egyedi, ahogyan azt megtesszük, és amit mondunk ilyenkor. Mindig nézzünk átadáskor az ajándékozott szemébe, és mondjunk néhány kedves szót a számára. Mivel nőnapról beszélünk, ez jó kiindulópont lehet azok számára, akik nem mindig tudják, mit is illik mondani egy ilyen helyzetben. Fejezzük ki a tiszteletünket és az elismerésünket a másik fél felé, mondjuk ki bátran azokat a mindennapokban sajnos egyre inkább hanyagolt „kulcsszavakat”, amelyeknél néha nem is kell több: köszönöm! Hálás vagyok, hogy létezel!
 

Idézetek nőnapra

Alapvetően nehéz megfelelő idézetet választani ebből az alkalomból, hiszen nőnapkor a jogegyenlőséget ünnepeljük. Ám ez keserédes ünnep, mert tudjuk jól, hogy a jogegyenlőség közel sem azonos az esélyegyenlőséggel: gondoljunk csak arra, hogy a világ számos pontján mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak a nők, de ha nem akarunk messzire menni, akkor elég csak emlékezni a nemek közötti bérszakadékra. Pont emiatt vagyunk nehéz helyzetben, hiszen egy ilyen alkalomkor a női szépségről, vagy éppen a szeszélyességről szóló idézettel nagyot lehet hibázni. Emeljük ki a nők (akarat)erejét, kitartását, hiszen ez kellett ahhoz a változáshoz, amit az elmúlt évtizedekben elértek. De ha mégis ragaszkodunk az idézetekhez, mi Pilinszky János alábbi soraiban találtuk meg annak a legszebb kifejezését, ami méltó lehet ehhez az ünnephez:

„Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerűen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.”

Tartalomhoz tartozó címkék: jó tudni ajándék
Álláshirdetés
Blog